Sluiten

Hoe kunnen we u het beste van dienst zijn,
met ons particuliere of zakelijke aanbod?

Toon particulier aanbod Toon zakelijk aanbod

Bel mij terug

Wij bellen u vandaag gratis terug.

Een moment geduld aub.

Direct contact

Bellen met 0251 - 290900
Stuur een mail naar info@lands.nl

Overlijdensrisicoverzekering: is overstappen verstandig?

De premies van overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren fors gedaald. Bij de meeste verzekeraars gelden deze lagere premies alleen voor nieuwe producten en niet voor de lopende verzekeringen. Maar let op: een lagere premie zegt niet alles. Waar moet je op letten als je je verzekering wilt oversluiten? Of het voor jou verstandig is om over te stappen is van verschillende factoren afhankelijk. Deze checklist kan je hierbij helpen.

1. Check de gezondheidseisen

Ben je door je gezondheid in de gelegenheid over te stappen of bestaat het risico dat je niet geaccepteerd wordt? Als je gezondheidsklachten hebt of hebt gehad, dan kan je aanvraag afgewezen worden door de nieuwe verzekeraar. Dit kan ook na een overstap voor problemen zorgen bij overlijden.

2. Check de gevolgen van je leeftijd

Doordat je intussen ouder bent geworden kan het zijn dat je ondanks de gedaalde prijzen toch op een hogere premie uitkomt.

3. Check de voorwaarden

Zijn de voorwaarden van de nieuwe verzekering vergelijkbaar met die van je huidige verzekering? Denk bijvoorbeeld aan een en-bloc regeling, waardoor een verzekeraar het recht heeft de voorwaarden gedurende de looptijd aan te passen als dat nodig is. Kijk ook hoe lang je nog premie moet betalen voor je huidige verzekering. Sommige oudere verzekeringen lopen 25 jaar terwijl je maar 20 jaar premie hoeft te betalen.

4. Check of de verzekering verpand is aan een lopende hypotheek

De bank stelt mogelijk eisen aan een nieuwe verzekering, die waarschijnlijk ook verpand zal moeten worden. Controleer bij de bank of dit ook voor jou geldt.

5. Check de oversluitkosten

Bij een overstap maak je kosten voor advies, bemiddeling en afsluiten. Laat berekenen hoe snel je deze kosten terugverdiend hebt. Door verschillende gebeurtenissen – zoals een verhuizing of echtscheiding – loopt een overlijdensrisicoverzekering vaak minder lang onveranderd door dan de afgesproken looptijd.

6. Check de nazorgkosten

Bij oude overlijdensrisicoverzekeringen zaten de kosten van nazorg in de premie van het product (de adviseur ontving provisie gedurende de looptijd). Bij een nieuwe overlijdensrisicoverzekering moet je rekening houden met aparte nazorgkosten. Bekijk of het premievoordeel opweegt tegen de extra nazorgkosten.

7. Check de mogelijkheden bij andere verzekeraars

Als je wilt overstappen naar een verzekering met nieuwe tarieven, denk dan ook aan andere verzekeraars dan waar je verzekering nu loopt. Mogelijk hebben zij nog beter passende aanbiedingen voor je. Je adviseur kan dit makkelijk voor je vergelijken.

Of het voor jou verstandig is om over te stappen is van verschillende factoren afhankelijk. Deze checklist kan je hierbij helpen. Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem dan contact op met de adviseurs van Lands Advies.

Deskundig advies? Neem contact op.

Wij informeren u graag